V Žiline sprístupnili výstavu o potopení Titanicu

30.04.2014 Žilina

Žilina 30. apríla (TASR) – So stroskotaním parníka Titanic – najznámejšou námornou katastrofou 20. storočia, sa môžu zoznámiť návštevníci výstavy Titanic – Carpathia, ktorú dnes sprístupnili vo foyeri Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline.

Výstava sa podľa riaditeľa Úradu ŽSK Pavla Holeštiaka dostala do Žiliny po poľskom Štetíne a maďarskom Segedíne vďaka spolupráci s Primorsko-goranskou župou v Rijeke. „Poznáme príbeh Titanicu, ktorý je o skromnosti, pokore, na druhej strane o veľkoleposti, ktorá sa môže zmeniť na záhubu. A takisto vieme, že loď, ktorá zachránila stroskotancov z Titanicu sa volala Carpathia. Ale, že práve táto loď vyrazila v roku 1912 z Rijeky, asi veľa ľudí nevedelo. A aj o tom je dnešná výstava,“ povedal Holeštiak.

Mesto Rijeka a viac než 70 chorvátskych členov posádky vošli podľa hovorkyne ŽSK Hany Danovej do dejín ako aktéri dovtedy nezaznamenanej záchrannej akcie, keď vyhľadávali vyčerpaných cestujúcich a členov posádky Titanicu, ktorým sa podarilo nešťastie prežiť. „Titanic na prvú transatlantickú plavbu vyplával zo Southamptonu 10. apríla 1912. Len o štyri dni neskôr, 14. apríla 1912 o 23.40 h, narazil v rýchlosti 21,5 uzla do ľadovej kryhy a rozlomil sa na dve časti. Loď sa potopila v noci 15. apríla o 02.20 h. Z 2209 pasažierov a členov posádky sa zachránilo len 712 osôb, 1495 ľudí, vrátane 27 Chorvátov, zomrelo alebo sa utopilo,“ uviedla Danová.



Posádku lode Carpathia ocenili

Doplnila, že posádku záchrannej lode Carpathia ocenili bronzovou medailou a lodným dôstojníkom udelili striebornú medailu. „Kapitán Henry Rostron dostal zlatú medailu a strieborný pohár od Margaret Molly Brownovej, pasažierky prvej triedy, ktorá námornú katastrofu prežila. Odvážny člen posádky, zachraňujúci pasažierov Titanicu, Josip Car zachránil i časť lode. Záchrannú vestu z Titanicu daroval rodnému mestu ako spomienku na 1495 cestujúcich, ktorí zahynuli v ľadovom oceáne. Jedna z piatich zachovaných záchranných viest na svete a jediná v Európe je pripomienkou na hrdinov Carpathie a priamym spojením medzi Titanicom, Carpathiou a mestom Rijeka,“ dodala Danová.

Výstava Titanic – Carpathia, ktorú organizuje ŽSK v spolupráci s Námorným a historickým múzeom chorvátskeho pobrežia v Rijeke, potrvá v priestoroch foyer Úradu ŽSK na Komenského 48 v Žiline do 30. mája.
 

Vyberte región